StajOkulu Nedir?
StajOkulu , 2001 yılında 5 gönüllü bilişim eğitmeni ve 22 öğrenci ile ilk sınıfını açmıştı. Bu gün itibariyle; 300’den fazla bilişim profesyonelinin gönüllü eğitmen olarak destek verdiği okulda, 1.200’den fazla öğrenciye staj imkanı sağlamıştır.
Özgün ve henüz benzersiz bir yapıya sahip olan StajOkulu’nda; Üniversitelerde bilişim eğitimi almakta olan gençler, bilişim profesyonelleri ile bir araya gelip, uzmanlarından ücretsiz eğitim almakta, onların vizyonlarını ve birikimlerini dinleme imkanı bulmaktadır.
Geleneksel stajda her stajyer sadece bir alanda pratiği tanıma imkanı bulurken StajOkulu’nda tek seferde onlarca farklı alanı tanıyıp pratik yapma imkanı bulabilmektedir.
Özellikle bir
dikey uzmanlık alanını kendisine henüz “mesleki gelişim hedefi” olarak belirleyememiş olan öğrenciler için StajOkulu eşi bulunmaz bir platformdur. Zira bir alana
odaklanmak, eğitimin ve mesleki gelişimin, dolayısıyla başarının en önemli ihtiyacıdır!
Program sonrasında bazı stajyerler, burada ders aldıkları “ustaları”nın projelerine de dahil edilerek mesleki gelişimlerine daha yolun başındayken iş deneyimleri ekleme fırsatı da bulabiliyor. Bu sayede mezuniyetleri sonunda doğrudan bu iş yerlerinde çalışma imkanı da yakalayabiliyorlar.
StajOkulu Hangi Bölüm Öğrencilerini Kabul Ediyor?
StajOkulu, bilişim alanında staj arayışı olan üniversite öğrencilerine hitap ediyor. Toplam 6 haftalık (30 iş günü) programda mesleki konuların yanı sıra kişisel ve sosyal gelişim içerikli seminerler ve faaliyetler ile öğrenciler iş hayatına daha hazır hale geliyorlar.
StajOkulu’na Nasıl Kayıt Olabilirim?
StajOkulu kurumsal web sitesi üzerinden başvuruda bulunan öğrenciler, birebir mülakatlara tabi tutularak başvuruları değerlendirilir.
Kontenjan dahilinde en uygun öğrenciler okula kabul edilir. Öğrencilerin ilan edilmiş olan programa tam devamlılığı esas olup bu konuya önemli/geçerli mazeret dışı tolerans gösterilmemektedir. Mazeretli devamsızlık sınırı bulunmakla birlikte sadece devam edilen günlere ait staj evrakı onaylanmaktadır.
StajOkulu’nda Hangi Alanlara Yer Veriliyor?
StajOkulu programları her yıl gönüllü olan bilişim profesyonellerinin teklifleriyle oluşturulmakta ve uzmanlık alanlarını içermektedir. Önceki programlardan bazılarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009
StajOkulu’nda Alacağım Eğitimleri Üniversiteler Staj olarak kabul ediyor mu?
StajOkulu’nu 14 yıldan beri tüm üniversiteler tanımaktadır ve staj olarak kabul etmektedir. Bir çok üniversite tüm öğrencilerini StajOkulu’na göndermek istediği için her üniversite için stajyer limiti koymamız gerekti.
StajOkulu “Çevre” (network) Oluşturma Fırsatı Sağlıyor!
StajOkulu öğrencileri farklı üniversiteden gelen sınıf arkadaşları ile ve stajları süresice muhatap oldukları her bir eğitmen ile çalışacakları sektörde ömür boyu kendilerine yol gösterecek fedakar büyükleri ile çok etkili bir çevre oluşturmaktalar.
Firma Ziyaretleri
StajOkulu’nda öğrencilerin şirketlerdeki günlük iş akışını gözlemlemeleri için firma ziyaretleri düzenleniyor.
StajOkulu Ücretli mi?
StajOkulu başlangıcından bu yana hiç bir şekilde ücret talep etmemiştir. Tüm kaynaklar gönüllü katılımlar ve sponsorluklar yoluyla sağlanmaktadır.
StajOkulu’nun stajyerlerden beklentisi;
a) Derslere düzenli katılım ve en iyi şekilde istifade etmeniz.
b) Derslerin düzenini bozacak tutum ve davranışlardan özellikle kaçınmak.
c) Bu vesileyle, hayatınızda karşılık beklemeden başka insanlara fayda üretme bilincini taşımanız.
d) StajOkulu’na ileride, uzmanlaşacağınız konularda gönüllü eğitmeni olarak katkı sağlamanız.
e) StajOkulu’nu çevrenizde en iyi sekilde temsil etmeniz ve tanıtmanız.
f) Alan uzmanlığına sahip uygun profilde olduğunu bildiğiniz insanları gönüllü katılıma teşvik etmeniz.
Stajokulu’nda Eğitmenleri Ücret Alıyor mu?
StajOkulu gönüllü eğitmenleri, eğitimlerinin piyasa değeri ne olursa olsun bu eğitimlerden hiç bir ücret talep etmezler.
StajOkulu’na Neden Gönüllü Olmalıyım?
StajOkulu’na destek veren gönüllüler ve stajyerler bizzat yaşayarak görmüştür ki, bu projede topluma fayda üretmenin ötesinde bir gaye yoktur. Dolayısıyla topluma fayda üretmek için samimi bir platform bulması, gönüllülerimizin önyargılardan arınmış şekilde hem kendi katılımını hem de başkalarının katılımını teşvik etmesini sağlamaktadır.
StajOkulu neden çok hızlı büyüdü?
Bu yazının başında da belirttiğimiz gibi, 5 gönüllü eğitmen ile başlayan okulda eğitim veren her eğitmen gayeyi bizzat yaşarak gördüğünde çevresindeki bu anlayışa sahip tanıdıkları bilişimci profesyonelleri de yönlendiriyor. Aynı şekilde öğrenciler de aynı ortamı bizzat yaşadıkları için, iş hayatına atıldıktan sonra kazandığı uzmanlık alanı ile ilgili gönüllü eğitmen olma, bir zamanlar eğitim aldığı okulda öğrretmen olma konusunda çok sitekli olmakta. Yani bu gün eğitim alan her bir öğrenci birkaç ay sonra gönülle eğitmen adayı oluyor. Bunda yola çıkarak 1000’den fazla gönüllü eğitmeni olan bir okul desek doğru söylemiş oluruz.
StajOkulu’nun Yeri Nerede?
Bu gönüllü faaliyetlerin mekan ihtiyaçları diğer gönüllü teşekküllerin ya da kamu kurumlarının sponsorlukları ile karşılanmaktadır. Her yıl program ile birlikte güncel adres ve kroki yayınlanmaktadır.
Sertifika Töreni ve Ödüller (Yılın öğrencisi ve Yılın öğretmeni)
Program sonunda stajyerler farklı konularda, uzman kişilerden kazandıkları donanımlarla mesleki gelişimlerini takviye etmiş oluyorlar. İş hayatına adım atmadan önce belki de ilk sertifikalarını da StajOkulu’ndan alarak kendilerine güvenlerini pekiştirmiş oluyorlar.
Okulun bitiminde, iş dünyasının ve ailelerin de katıldığı
Sertifika Töreni ile StajOkulu’nu tamamlamış oluyorlar. Sertifika töreninde projelerinin sunumlarını yaparak, daha mezun olmadan bir çok firma yöneticisinin dikkatini çekme fırsatı yakalayabilirler.
Anketler ve SinerjikOfis ödülü
Stajyerlerimiz uyguladığımız anketlerle “üstad”larını değerlendirirken, “üstadlar”da kendilerine yapılan anketlerle stajyerleri değerlendiriyorlar. Bu değerlendirme sonucunda en başarını 2 öğrenciye SinerjikOfis’te 6 ay ücretsiz her tür ofis imkanını kullanma ödülü veriliyor. Projesini geliştirmek ve ofiste çalışmakata olan uzmanlardan sağlayacağı desteklerle iş hayatına –isterse girişimci olarak – ilk adımını atmasında bir “Empatik Zemin” bulacaklar.
Önce Eğit Sonra İş Bul (İş İmkanı)
Empatik İnsan Kaynakları ve Danışmanlık ve Eğitim firması, StajOkulu stajyerlerinden mezun durumunda olanlara stajları sonunda iş bulmak için hizmet vermektedir. Empatik müşterileri StajOkulu stajyerlerini tercih etmekte, bazıları eğitimler esnasında öğrencilerle tanışmak için okulu ziyaret etmekte ve sertifika törenine katılmaktadır.
Başarı Faktörleri
Kurulduğu günden beri kesintisiz devam eden okul; Eğitim kurumları için “Köklü Eğitim Kurumu” göstergesi olarak kabul edilen “kendi eğitimcisini, kendi öğrencileri arasından yetiştiren okul” konumuna gelmiştir!
StajOkulu’nu tercih eden sevgili stajyerlerimiz ve değerli gönüllülerimize şükranlarımızla...
StajOkulu Koordinasyon Birimi
21.05.2015